lørdag den 12. december 2015

Jeg har anbefalet en bog til KBH LÆSER:Lars Bo fra Limbo Library anbefaler en vild bog om EUs flag(WTF?) til kbh læser 2016, der har temaet MÆND:

”Strong men smile. The day of flags is over and the coat of arms belongs to another age. / Enough for strong men. / But there is also the rest of the world. Strong men, fortunately for our distracted globe, are comparatively few. At heart, man, sensitive, emotional man, loves a symbol. / If Europe should unite tomorrow, it will need a visible symbol to rally its supporters. Moreover, the struggles of recent years have given a considerable importance to symbols; parties, nations, and movements have their symbols and colours.”

Således indleder Paul M. G. Levy og Paul Martin deres artikel ‘A flag for Europe’, oprindeligt trykt i Saison d’Alsace, no. 3, 12. december, 1950, og genoptrykt 2013 i ’European contextualising in analyticalsociology and ethnographical representation on history and the present’ af den hollandske kunstner Remco Torenbosch.
’European contextualising … ’ er ikke en let bog at referere i få ord, og det er heller ikke en bog jeg er færdig med at læse i eller tænke over, det bliver jeg nok aldrig. Den er kompleks, og alligevel enkel. I den fremlægger Torenbosch resultatet af en undersøgelse af EU-flagets historie og symbolik.
Gennem dokumentation af flagstof produceret i de forskellige EU-medlemslande, korrespondancer landene imellem, artikler og fotografier væver Torenbosch en fortælling om et fællesskab, som viser sig at være fragmenteret og uenigt med sig selv, til tider decideret formumlet og selvmodsigende. Man lærer fx at det var meget tæt på at blive vedtaget, at EU's flag skulle være et grønt kors som det vi har i de skandinaviske flag, på en silkehvid baggrund, og med Strasbourgs våbenskjold i korsets akse. Det forslag blev nedstemt, bl.a. fordi Tyrkiet satte sig imod, at EU skulle have en så åbenlys kristen profil (og så med et kors med islams farve!). Man lærer at den blå farve symboliserer håb, og referer til den græske blå, håbets farve. De tolv stjerner står for fællesskab og enhed (og refererer åbenbart også til det Nye Testamentes tolv apostle). Og man lærer at, selvom flagets blå farve er standardiseret (og hedder ’reflex blue’ (på engelsk i hvert fald)) varierer farven betragteligt fra medlemsland til medlemsland, da produktionsforholdene i de enkelte lande er vidt forskellige. En artikel udgivet af OECD i 2004 opremser de forskellige tiltag man har iværksat for at modvirke de negative sociale konsekvenser outsourcingen af den europæiske tekstilindustri har. Og nyt for mig var også, at EU-flaget slet ikke er noget flag, men et emblem.
Efter mit møde med Torenboschs bog, er jeg blevet endnu mindre sikker på, at det er den følsomme, symbolelskende mand, Levy og Martin i 1950 forestillede sig skulle være det ny, forenede Europas mand, der har fået det største udbytte af unionen. Faktisk er jeg i tvivl om, om denne mand nogensinde for alvor var i nærheden af at have noget, at skulle have sagt. Strong men smile.


http://www.remcotorenbosch.com/blackdogpublication.html
Ingen kommentarer:

Send en kommentar