fredag den 25. juli 2014HISTORIE OM & BESKRIVELSE AF SRI MEENAKSHI-TEMPLET

OPRINDELSE & VÆKST

Sree Meenakshi-templet i Sydindiens oprindelse går så langt tilbage som til det sekstende århundrede f.Kr. Puranaerne (hellige skrifter) fortæller os en interessant historie om templets oprindelse.

I en skov Kadambatræer, var der under et Kadambetræ en Lingam (semicylindrisk sten) af Guden Shiva. Lingamen menes at være installeret af Guden Indra som kom til Jorden for at vaske Sine synder af. Indra byggede Sanctum Sanctorumet og Vimanamen (lille tårn over denne Lingam).

Senere skete det, at Dhananjayan, en købmand, så dette guddommelige tempel midt i skoven. Han gav straks Kong Kulasekara Pandyan besked. Kongens hovedstad lå dengang i Manavur.

Kulasekaran fældede kadambaskoven og byggede en lille by rundt om tårnet med Shivalingamen. Denne by var kernen i den store by som blev til i løbet af de kommende år.

VÆKST     

Vi lærer også at størstedelen af Sree Meenakshi-templet blev bygget mellem det trettende og det nittende århundrede. Mange personer bidrog til dets konstruktioner. Alligevel fremstår templet kompakt.

Det skulle først være bygget af træ og så udskiftet med mursten og mørtel. Omkring år 700 e.Kr. skal sten have fundet et sted i templet På det tidspunkt, begyndte Pallava-herskerne at bygge templer i og omkring Conjeevaram med sten.

Poeten Thirugnanasambandar, som levede i det syvende århundrede, har refereret til templet i Madurai ’Koodal Alavai, På det tidspunkt, dækkede templet kun området omkring Guden Shiva-idolets indre progaram (sti rundt om guddommen).


af T.G.S. Balaram Iyer
oversat af L.B. Nørgaard

Ingen kommentarer:

Send en kommentar