tirsdag den 22. juli 2014
GAMLE LEGENDER OM MIRAKULØSE BEGIVENHEDER OG GUDDOMMELIG LEGESYGE

Introduktion

Import : Formålet med de gamle legendariske fortællinger om mirakuløse begivenheder og Guddommelig legesyge (Thiru-vilayadal-puranam) er at vise at Madurai, dens konger, dens befolkning som tilbad Guden Somasun darar er guddommeligt beskyttede. Madurai blev velsignet med stedhellighed, helligvandsresurser og Murti-værdighed (Murti-Sthalam-Theertham). Da det er Gudens yndlingssæde, er det scenen for 64 mirakuløse begivenheder.

Forfatter : Vismanden Paranjothi er forfatter af disse begivenheder. Han komponerede dem for 350 år siden. Han var søn af Meenakshi Sundara Desikar fra Chola-kongeriget i Thirumaraikaadu, udmærket i både sanskrit og tamil i en tidlig alder. Hans vers gav form til de vigtige idéer i Saiva-skrifterne, Saiva-siddhanta-filosofi, Sangam-litteratur med yndefuld diktion og substans og komposition.

En tradition fortæller at Gudinden Meenakshi engang viste sig for ham i en drøm og gav ham besked på at nedskrive Guden Shivas mirakuløse hændelser i Madurai. Teksten blev præsenteret for et panel af erfarne poeter. Han havde også komponeret Vedharanya Purana, Thiruvilayadal Potri Kalivenba, Madurai Pathitru Pathu Andhadhi.

Legendernes oprindelse : Haalasya Mahatmyam på sanskrit er originalen som indeholder alle den slags mirakuløse hændelser af Guden Shiva. Der refereres til dem her og der i værker som Thevaram, Thiruvasagam, Kallaadam, Silappathikaram, etc. Dette værk er blevet adapteret så det passer til tamilernes konventioner og traditioner.

(genfortalt af T.G.S. Balaram Iyer)

(oversat af Lars Bo Nørgaard)


Ingen kommentarer:

Send en kommentar