lørdag den 22. juni 2013

Guds herlighed og magt

jeg har lyst til at skrive altmuligt på samme tid. det har været en latterlig dag, en helt almindelig dag, en dag der er alt for mange af. vågnede kl. 16, det er når jeg glemmer at tage min angstmedicin, de forbandede piller, to om dagen, de ser vanvittige ud med deres skriggul og transparent, måske lægger jeg foto op af dem senere, det er som om medicinalfirmaet har designet dem til ligne det de skal helbrede, eller netop ikke helbrede, men holde stangen. når jeg glemmer at tage dem sover jeg unaturligt længe og skærer tænder og musklerne spænder, jeg har mareridt som jeg sjældent husker meget af. det eneste som står tilbage fra i nat er et menneske jeg kender som var sminket hvid, med grotesk overdrevne understregninger af kindben og øjne, og der var noget med håret, noget stramt og kunstigt, og det var som ansigtet svævede kropsløst omkring i rummet som var tomt, men alligevel fyldt med andre mennesker, jeg vidste godt at jeg kendte alle der, men kunne ikke genkende dem, viste godt at jeg blev holdt for nar, og jeg vidste godt at det var mig der holdt mig selv for nar osv. i den skrue uden ende. og var det osse i nat at jeg drømte at jeg var ombord på et skib fra Amerika til Sverige, vi var allerede sejlet langt ind i en alt for stor skærgård (det går op for mig, hvor fantastisk det ord egentlig er: 'skærgård'), man kunne kun lige ane nogle få forrevne klipper stikke op her og der på horisonten, vi var næsten fremme, uendeligt langt fra fremme. og så var det at nogen blev opmærksomme på at det stank ad helvede til. og det viste sig såmænd at det var intet andet end strindbergs lig som lå og stank, helt grøn og rådden var han. hvilket jeg jo ikke synes han var. men det var mit ansvar, selvfølgelig, som det så ofte er i drømme, at gøre noget ved problemet. jeg gav ordre til at liget skulle smides overbord. nogen modsatte sig det, sagde at det jo var selveste strindbergs lig. jeg blev fuldstændig ude af mig selv af raseri, og skreg at det fandme var en ordre, og det der, det var mytteri, og hvis ikke ordren blev udført lige med det samme, kunne de som modsatte sig fandme ryge lige lukt den samme vej ned i bølgen blå. det er irriterende at vågne så sent, og så når jeg ved at jeg skal op og på arbejde i morgen kl. 6, jeg kan jo ikke sove før kl. 4 i nat, så blir det en hård dag i morgen. brok, brok, brok. nu vil jeg drikke noget mere kaffe, ryge endnu en smøg. så går jeg nok en tur. så går det nok det hele. og senere læse noget af strindberg, for jeg har ærligt talt dårlig samvittighed over at drømme sådan noget om ham. undskyld, strindberg. 

her er hvad man kan læser på wikipedia om farven guls symbolske betydning(er), det transparente siger vel ligesom sig selv:
Solen og dermed lyset symboliseres ved gult. Guld er gult, og guld betragtes som det mest ædle metal, hvormed gul også står for rigdom og pragt, herlighed og hellighed. Den er storsindets, gavmildhedens, intellektets, intuitionens og anelsens farve.
Gul blev i oldtiden tilknyttet galden, der blev forbundet med det koleriske temperament. Farven står for jalousi og utroskab, misundelse (gul af misundelse), falskhed og forræderi. Det er de visnende blades farve og symboliserer derved modenheden. Bedragere og falske vidner skulle i gamle dage som straf bære gule hatte. Svovlgul er vredens og djævelens farve.
Gult kan symbolisere evigheden og forklarelsen.
Det var prostitutionens farve og også et udtryk for homoseksualitet. Ordet 'yellow' (engelsk for gul) er i angelsaksiske lande ensbetydende med fejhed.
Kina var gul den fornemste af alle farver og var i perioder forbeholdt kejseren. Den forbandtes i østens med yang og står for universets centrum. I mayakulturen var gul symbol for verdenshjørnet syd. I islam er den symbol for visdom. Og zuni-indianerne forbandt gul med luften.
alkymien henviser gul (cintrinitas) til det trin, hvor materien forvandler sig i retning af de vises sten. Solguden Apollons farve er gul, ligeså er gul pavens farve (sammen med hvid).Stjernetegnet tvillingernes farve er gul.
kristendommen symboliserer gult det evige lys, Guds herlighed og magt. Den står for guddommelighed, visdom og kongelighed.
Judas blev i kunsten afbildet med gul kappe, ligeledes blev jødedommen symboliseret ved den gule farve. Kirken bestemte i 1215, at jøder skulle bære gult mærke på deres dragt. Af Israels tolv stammer symboliseres gult af Simeon.
Solar plexus-chakraet er gult, det står for det emotionelle, de jeg-orienterede følelser.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar